Specialisttandvård

Specialisttandvård är till för dig som behöver lite extra hjälp med dina tänder och din mun.

Specialisttandvården är ett komplement till allmäntandvården och kan vara till hjälp för dig som fått en remiss från tandläkare, läkare eller annan vårdgivare, både från offentliga och privata aktörer. Här har vi samlat nödvändig information som kan vara bra att känna till om specialisttandvård och specialisttandläkare.

Olika typer av specialisttandläkare

Det finns flera olika typer av specialisttandläkare som hjälper dig med problem av olika slag. Här presenterar vi några av de vanligaste. Se fler yrken på Framtid.se.


Bettfysiolog

En bettfysiolog fokuserar på att behandla problem som har med bettet att göra. Det kan exempelvis vara obalans i bettet, käkleder, tandpressning och tandgnissling. Behandling brukar oftast innebära bettskenor eller inslipning av bettet.

Endodontist

En endodontist är specialist på rotbehandlingar och har detta som sitt primära arbetsområde, men kan även arbeta med att behandla svåråtkomliga infektioner i tändernas rötter.

Käkkirurg

En käkkirurg fokuserar på mindre operationer som har med käken att göra. Det kan exempelvis handla om att operera in implantat eller att operera bort visdomständer.

Protetiker

En protetiker arbetar med att göra tandproteser och att sätta in olika sorters tandimplantat. Utöver detta arbetar en protetiker även med att planera och utföra komplicerade lagningar av olika slag.


Hitta specialisttandläkare i Sverige

Behöver du hjälp med vart du kan vända dig för att få specialisttandvård eller hitta en specialisttandläkare i Sverige? Här har vi tagit fram tips på specialisttandläkare i några av landets största ständer. I första hand rekommenderar vi dock att du vänder dig till din vanliga tandläkare.

Specialisttandläkare Stockholm

Om du behöver hjälp av en specialisttandläkare i Stockholm kan vi exempelvis tipsa dig om GHP Specialisttandläkarna som varit verksamma med specialisttandvård i över 30 år. De är specialister inom bland annat käkkirurgi, bettfysiologi, endodonti, oral protetik och paradontologi. Du hittar deras klinik med specialisttandläkare i Stockholm på följande adress:

GHP Specialisttandläkarna Stockholm
Sophiahemmets Sjukhus
Hus A plan 1
Valhallavägen 91, Box 5605
114 86 Stockholm

Specialisttandläkare Göteborg

Söker du en specialisttandläkare i Göteborg kan du exempelvis få hjälp genom Folktandvården i Västra Götaland. Då ska du vända dig till Sjukhustandvård Odontologen. De hjälper dig med tandvård vid alla möjliga medicinska risktillstånd samt infektionsutredningar och mycket mer. Du hittar deras klinik här:

Medicinaregatan 12C vån 6
413 90 Göteborg

Specialisttandläkare Norrköping

Om du letar efter en specialisttandläkare för att få hjälp med specialisttandvård i Norrköping kan du exempelvis vända dig till GHP Specialisttandläkarna i Norrköping som hjälper dig med bland annat käkkirurgi, oral protetik, bettfysiologi och implantatbehandlingar med mera. Du hittar dem på följande adress:

GHP Specialisttandläkarna Norrköping
Vrinnevisjukhuset
601 82 Norrköping

Specialisttandläkare Malmö

Om du ska uppsöka en specialisttandläkare i Malmö kan vi exempelvis tipsa om Folktandvården Skåne som kan hjälpa dig med såväl allmäntandvård som specialisttandvård. De är specialiserade på både barn- och vuxentandvård. Du hittar dem på följande adress:

Spårvägsgatan 12
214 27 Malmö


Olika områden inom specialisttandvård

Här är exempel på några av de områden du kan få hjälp med inom specialisttandvården.

 • Bettfysiologi
 • Cariologi
 • Endodonti (rotbehandling)
 • Käkkirurgi
 • Mun-H-Center
 • Odontologisk radiologi (röntgen)
 • Oral protetik
 • Ortodonti och ortodontilab
 • Parodontologi (tandlossning)
 • Pedodonti
 • Sjukhustandvård/oral medicin

Vill du få mer ingående beskrivning kan du läsa mer på Folktandvården.se.